bitcoinBTC/USD
$ 63.179,93 6,56%
ethereumETH/USD
$ 3.109,57 4,61%
xrpXRP/USD
$ 0,52995 1,96%
cardanoADA/USD
$ 0,467914 3,63%
solanaSOL/USD
$ 145,02 5,29%
terra-lunaLUNC/USD
$ 0,000108 5,15%
polkadotDOT/USD
$ 7,17 2,03%
avalanche-2AVAX/USD
$ 35,66 6,05%
dogecoinDOGE/USD
$ 0,151478 14,40%
shiba-inuSHIB/USD
$ 0,000025 8,37%
matic-networkMATIC/USD
$ 0,727098 1,21%
litecoinLTC/USD
$ 81,98 2,79%
cosmosATOM/USD
$ 8,77 1,27%

Ethereum (ETH) Ne Kadar? Güncel Ethereum Fiyatı, Grafikler ve Yorumlar

Ethereum
ETH
3.108,74 $
0.04921774 BTC
Piyasa Değeri
373.688.114.252 $
Hacim (24s)
12.409.516.903 $
Dolaşımdaki Arz
120.095.781 ETH
Toplam Arz
120.095.781 ETH

What is Ethereum?

Ethereum, öncelikle Bitcoin'in ardından piyasa değeri ile dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi Ether'i (ETH) desteklemek için kullanılan Blockchain tabanlı yazılım platformudur. Diğer kripto para birimleri gibi, Ethereum da küresel olarak ve üçüncü bir tarafın beklenmedik bir şekilde izlemesi veya devreye girmesi olmadan değer göndermek ve almak için kullanılabilir.

Değer değişimi, bugün Ethereum Blockchain'inin ana kullanım durumudur ve bu genellikle Blockchain'in yerel kripto parası Ether aracılığıyla yapılır. Ancak geliştiricilerin çoğu, uzun vadeli potansiyeli ve geliştiricilerinin Ethereum'u kullanıcılara finansları ve çevrimiçi verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için kullanma konusundaki iddialı vizyonu nedeniyle kripto para birimi üzerinde çalışmaktadır. Bazen Ethereum'un "dünya bilgisayarı" olarak anılmasına yol açan iddialı fikir, muhtemelen işe yaramayacağını söyleyen eleştirmenler tarafından karşılanmaktadır. Ancak bu deney planlandığı gibi gerçekleşirse, kullanıcıların bilerek veya bilmeyerek verilerine güvendiği Facebook ve Google'dan çok farklı uygulamalar ortaya çıkacak.

Ethereum meraklıları, dünya çapında binlerce kişiye bir kopya verilmesi için verileri merkezden uzaklaştıran bir teknoloji olan bir Blockchain yardımıyla kontrolü kullanıcılara geri vermeyi amaçlıyor. Geliştiriciler, lidersiz uygulamalar oluşturmak için Ethereum'u kullanabilir; bu, bir kullanıcının verilerinin hizmetin yaratıcıları tarafından değiştirilemeyeceği anlamına geliyor.

Ethereum ilk olarak 2013 yılında, o sırada 19 yaşında olan geliştirici Vitalik Buterin tarafından önerildi ve Bitcoin'in arkasındaki teknoloji olan Blockchain'i işlemlerden daha fazla kullanım durumuna taşıma fikrinin öncüsü oldu.

Bitcoin, çevrimiçi bankacılığı ve günlük işlemleri gerçekleştirmek amacıyla yaratılmış olsa da, Ethereum'un geliştiricileri, veri depolayan, tapu transfer eden ve karmaşık finansal araçları takip eden internet üçüncü taraflarını değiştirmek için aynı teknolojiyi kullanmayı amaçlıyor. Bu uygulamalar, tatil fotoğraflarını sosyal medyada arkadaşlarla paylaşmanın bir yolunu açmak gibi insanlara sayısız şekilde yardımcı oluyor.

Platform, resmi olarak 2015 yılında başlatıldı ve Ethereum fikri gerçek, işleyen bir ağa dönüştürüldü.

Ethereum ve Merkeziyetsiz İnternet


Ethereum'u anlamadan önce aracıları anlamak gerekmektedir.

Bugün aracılar her yerdeler. Perde arkasında, her türlü dijital görevi yerine getirmemize yardımcı olurlar. Örneğin Gmail, e-posta göndermemize yardımcı olurken, Venmo bir arkadaşımıza 10 dolar göndermemize yardımcı oluyor.

Bu, kişisel verilerimizin, finansal bilgilerimizin ve benzer bilgilerimizin büyük ölçüde diğer kişilerin bilgisayarlarında (Facebook, Google veya PayPal gibi şirketlerin sahip olduğu bulutlarda ve sunucularda) depolandığı anlamına geliyor.

Merkeziyetsizlik savunucularına göre bu yapı sorunlu olabilir. Özellikle kullanıcılar için daha az doğrudan kontrol anlamına geliyor ve aynı zamanda, aracının devreye girip kullanıcının belirli bir hisse senedi satın alması veya sosyal medyada belirli bir mesaj yayınlaması veya tamamen engellemesi gibi herhangi bir eylemde bulunmasını engelleyebileceği sansür fırsatları sunuyor.

Ethereum'un fikri, günümüzde internetteki uygulamaların çalışma şeklini değiştirmek ve aracıların kurallarını otomatik olarak uygulayan akıllı sözleşmelerle değiştirerek kullanıcılara daha fazla kontrol sağlamaktır.

İnternetin mucitleri de dahil olmak üzere pek çok kişi, internetin her zaman merkeziyetsiz olması gerektiğine inanıyor ve bu amaca ulaşmaya yardımcı olmak için yeni araçlar kullanarak bölünmüş bir hareket ortaya çıkmış durumda. Ethereum, bu harekete katılacak teknolojilerden biridir.

Ethereum'un Bitcoin'den Farkı Nedir?


Ethereum, Bitcoin'den ilham almaktadır. İkisi de kripto paradır. Ethereum, ağı dağıtmak için paylaşılan, merkeziyetsiz, halka açık defteri (Blockchain) bulunan yani Bitcoin'in arkasında aynı teknolojiyi kullanan, böylece sadece bir kişinin kontrolü altında olmayan bir platformdur.

Ancak Bitcoin öncelikle bir değer deposu olarak kullanılsa da, Ethereum'un arkasındaki fikir, sosyal medya ağlarından daha karmaşık finansal anlaşmalara kadar diğer türdeki uygulama ve hizmetleri merkezi yapıdan uzaklaştırmaktır.

Ethereum'a Neden 'Dünya Bilgisayarı' Denilmektedir?


Birçok savunucu, Ethereum'u interneti merkezsizleştirebilecek bir "dünya bilgisayarı" olarak görmektedir.

Ethereum ile merkezi sunucular, dünyanın her yerindeki gönüllüler tarafından yönetilen binlerce sözde "düğüm/node" ile değiştirilir ve böylece bir "dünya bilgisayarı" oluşturulur. Umut, bir gün dünyadaki herkesin onu kullanabilecek olmasıdır.

Bir Ethereum Uygulaması Nasıl Çalışmaktadır?


Tipik bir uygulama mağazasında gezinirken, bankacılıktan kondisyona ve mesajlaşma uygulamalarına kadar her şeyi temsil eden çeşitli renkli kareler görürsünüz. Ethereum topluluğunun uzun vadeli vizyonu, tıpkı bunlara benzeyen ancak kaputun altında farklı şekilde çalışan uygulamalar yapmaktır.

Kısacası amaç, Ethereum uygulamalarının bu tür hizmetlerdeki verilerin kontrolünü sahibine iade etmesidir.

Bu işlevi sunan Ethereum üzerine kurulu uygulamalar, merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) olarak bilinir. Kullanıcıların, bunları kullanmak için Ethereum'un yerel kripto parası olan Ether'e (ETH) ihtiyacı vardır.

An itibariyle Ethereum, 373.688.114.252 $ piyasa değeri ile en büyük 2. kripto para birimidir. CoinMarketCap’in verilerine göre, varlığı bilinen 9 binden fazla kripto para birimi bulunmaktadır.

Ethereum hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Ethereum Nedir” rehberimizi ziyaret edebilirsiniz.

Güncel Ethereum Yorumları Neler?


Güncel Ethereum yorumları neler, Ethereum alınır mı sorusuna evet veya hayır yanıtı vermenin doğrudan yatırım tavsiyesi niteliğinde olmasından dolayı bu soruya bir yanıt vermek mümkün değildir. Bunun kararını kendiniz vermelisiniz. Kripto para piyasasına yeni giriş yapıyorsanız ilk adım hangi kripto para birimine yatırım yapacağınıza karar vermektir. Kripto para piyasasında değişmez, katı kurallar yoktur ve bir gün herhangi kripto para birimi sert şekilde yükselebilirken, ertesi gün çökebilir. Bu durum Ethereum için de geçerlidir.

Acemi bir yatırımcının bu fiyat hareketlerini öngörebilmesi, uzmanların yaptığı Ethereum yorumları ile ilgili bir çıkarımda bulunabilmesi için fazlasıyla şansa ihtiyacı vardır. Fakat, yatırımınızı korumak için alabileceğiniz birkaç önlem bulunmaktadır. Yeni bir yatırımcının yapacağı ilk şey alacağı kripto para biriminin toplam piyasa değerine ve piyasadaki yerine bakmaktır. Çünkü yüksek piyasa değerine sahip kripto para birimleri, az bilinen ve düşük piyasa değerine sahip kripto para birimlerine kıyasla fiyatları çok değişken değildir. Daha yüksek piyasa değeri genellikle daha düşük risk anlamına gelir.

Her yatırım aracı gibi Ethereum fiyatı da haberlerden kolayca etkilenebilmektedir. Bu sebeple Ethereum haberlerini düzenli olarak takip etmeniz gerekir.


Ethereum Calculator

ETH

More Info


  • Charts

  • Historical Data

  • Markets

  • Social

  • News

  • Comments

  • Zaman:
  • 1s
  • 1G
  • 1H
  • 1A
  • 1Y
  • Tümü
  • Tip:
  • Çizgi Grafiği
  • Mum Grafiği
* Para birimi: USD
Geçmiş Fiyat Verileri için Ethereum
TarihAçılışKapanışEn YüksekEn DüşükHacim
Ethereum Piyasalar
#Kaynakİşlem ÇiftiHacimFiyatDeğişimSon Güncelleme